Renkaat

Miten valitsen renkaat?

Leveys
Kyseinen kolminumeroinen luku ilmoittaa renkaan leveyden millimetreinä.

Profiili
Tämä luku kertoo renkaan korkeuden suhteen renkaan leveyteen. Suhde ilmoitetaan prosentteina. Kuvan renkaan korkeus on siis 70 prosenttia sen leveydestä, eli 70% 255 millimetristä.

Halkaisija
Kyseinen luku ilmoittaa vanteen halkaisijan tuumissa. Tämä rengas käy siis 17″ vanteelle.

Miten valita auton renkaat. Renkaan kyljessä on ilmoitettu renkaan leveys millimetreinä, renkaan profiilisuhde prosenttina ja vanteen halkaisija tuumissa

Autosi hyväksytty rengaskoko

Autollesi sopiva rengaskoko löytyy rekisteriotteen teknisestä osasta. Rekisteriotteessa kerrotaan koko tai koot, jotka autonvalmistaja on hyväksynyt. Autollesi sopiva rengaskoko löytyy rekisteriotteen teknisestä osasta. Rekisteriotteessa kerrotaan koko tai koot, jotka autonvalmistaja on hyväksynyt. Renkaan leveys saa poiketa maksimissaan 30 mm rekisteriotteessa mainituista leveyksistä. Sen sijaan renkaan korkeus eli profiilisuhde voidaan valita vapaasti, mikäli vanteen halkaisija poikkeaa korkeintaan 26 mm (1 tuuma) rekisteriotteen nimellishalkaisijasta. Isommatkin kokopoikkeamat saattavat olla mahdollisia, mutta niiden käyttö edellyttää auton muutoskatsastusta. Lisätietoa löydät Liikenteen turvallisuusviraston sivuilta. Automerkin maahantuojan edustajalla saattaa olla tietoa poikkeavien rengaskokojen vaikutuksesta auton ABS-jarrujen ja ESP-ajonvakautusjärjestelmän toimivuuteen.

Taloudellisuus, märkäpito ja melu

Marraskuun 2012 alusta alkaen kaikissa uusissa henkilö-, paketti- ja kuorma-auton renkaissa pitää olla EU-rengasmerkintä, josta ilmenee renkaan polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja vierintämelu. Merkintävaatimus ei koske nastoitettuja tai pinnoitettuja renkaita eikä ennen 1.7.2012 valmistettuja renkaita. Auton renkaat on luokiteltu polttoainetaloudellisuuden, märkäpidon sekä vierintämelun suhteen. Polttoainetaloudellisuus on ilmoitettu kirjaimella A-G, samoin kuin pito märällä tiellä. Vierintämelu on ilmoitettu kategoriana 1-3 sekä desibeleinä. Renkaan polttoainetaloudellisuus määräytyy vierintävastuksen mukaan asteikolla A–G. Alhaisimman vierintävastuksen renkaat kuuluvat A-luokkaan. A-luokan renkaat voivat vähentää henkilöauton polttoaineen kulutusta n. 7–8 prosenttiin verrattuna huonoimpiin G-luokan renkaisiin. Ota kuitenkin huomioon, että taloudellinen ajo ei ole pelkästään rengaiden ansio . Myös kuljettajalla on keskeinen vaikutus polttoainetaloudellisuuteen. Taloudellisella ajotavalla sekä oikeilla rengaspaineilla voi merkittävästi säästää polttoainekuluissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Renkaan märkäpito määräytyy märkäjarrutuksen mukaan asteikolla A–G. Lyhin jarrutusmatka märissä kelioloissa saavutetaan A-luokan renkailla. Renkaan märkäpitoluokituksen paraneminen yhdellä pykälällä lyhentää jarrutusmatkaa karkeasti arvioiden yhdellä autonmitalla 80 km:n tuntivauhdista märällä tienpinnalla. Märkäpito ei kerro kitkarenkaan pidosta lumella tai jäällä. Huom. Renkaan sadekeliominaisuudet heikkenevät oleellisesti kulumisen myötä. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 mm. Renkaan vierintämelu määräytyy ohiajomelun perusteella. Vierintämeluluokka ilmaistaan kolmitasoisella asteikolla ja vierintämelun mittausarvo desibeleinä. Hiljaisin vierintämeluluokka merkitään yhdellä mustalla ääniaallolla. Kolme mustaa ääniaaltoa kuvaa suurinta sallittua vierintämelutasoa. Huom. Nastarenkaat eivät kuulu EU-rengasmerkinnän piiriin, sillä vierintävastuksen mittauksessa käytettävä laboratoriomenettely ei sovellu nastarenkaiden testaukseen.